Πολύ καλό για να είναι αληθινό; Προσοχή στις ψεύτικες αγγελίες για δουλειά στο διαδίκτυο

Η αγγελία σε μια μεγάλη, γνωστή ιστοσελίδα αναζήτησης θέσεων εργασίας φαίνεται τέλεια: Μια δουλειά σε μια εταιρεία που θαυμάζετε, με γενναιόδωρες απολαβές και την προοπτική να εργάζεστε από το σπίτι. Φυσικά, στέλνετε βιογραφικό κι ύστερα από μία ή δύο συνεντεύξεις μέσω βίντεο ή τηλεφώνου – συνήθως με τον διευθυντή ανθρωπίνων πόρων και κάποιον άλλον διευθυντή – λαμβάνετε μια καταπληκτική προσφορά για δουλειά που προφανώς αποδέχεστε.

Μόλις υπογράψετε τη σύμβαση που σας στέλνουν με μήνυμα ταχυδρομικού ταχυδρομείου, ο νέος σας εργοδότης σάς ζητά να δώσετε τα προσωπικά σας στοιχεία, συμπεριλαμβανομένου του τραπεζικού σας λογαριασμού, ώστε να καταθέτει τον μισθό σας. Κι εσείς συμπληρώνετε και επιστρέφετε τα χαρτιά που ζητάει.
Και τότε αρχίζει ο εφιάλτης.

Όταν εμφανίζεστε στη δουλειά την πρώτη μέρα, κανένας στην εταιρεία δεν έχει ακούσει για σας – ή για τα «στελέχη» που σας πήραν συνέντευξη. Ακόμα χειρότερα: Ο λογαριασμός σας στην τράπεζα δεν έχει πλέον καθόλου λεφτά. Και βέβαια έχετε ήδη φύγει από την προηγούμενή σας δουλειά.

Απίστευτο; Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση του FBI, αυτό το σενάριο ή κάποια παραλλαγή του κάνει την εμφάνισή του ολοένα και περισσότερο από τις αρχές του 2019. Και η απάτη γίνεται σταδιακά πιο «εκλεπτυσμένη», και άρα και πιο δύσκολο να εντοπιστεί. Η τεχνολογία επιτρέπει πλέον στους απατεώνες να στήνουν εταιρικές ιστοσελίδες που μοιάζουν με πραγματικές. Άρα, ακόμα κι αν αφήσετε στην άκρη τις ιστοσελίδες με αγγελίες εργασίας και κάνετε αίτηση απευθείας σε μια εταιρική ιστοσελίδα, μπορεί να μπείτε σε μπελάδες.

Οι πραγματικοί εργοδότες ανησυχούν: «Έχουμε πελάτες από τη λίστα Fortune 500 που μας έχουν πάρει τηλέφωνο για να καταλάβουν γιατί τόσοι πολλοί άνθρωποι έχουν πάει σ’ αυτούς λέγοντας ότι κάποιος στην εταιρεία τους προσέλαβε» λέει ο Daniel Linskey, διευθυντής στην εταιρεία ασφαλείας και διαχείρισης κινδύνου Kroll.

Τι πρέπει να κάνετε για να προστατευθείτε; Καταρχήν, μην στέλνετε ποτέ χρήματα σε εργοδότη, και μην δίνετε ποτέ τα στοιχεία της πιστωτικής σας κάρτας. Πολλοί απατεώνες ζητάνε χρήμα από τους υποτιθέμενους νεοπροσληφθέντες δήθεν για να τους προσφέρουν ασφάλεια υγείας, υποσχόμενοι ότι θα τα δώσουν πίσω με το πρώτο μηνιάτικο. «Όσοι δεν έχουν δουλειά και χρειάζονται ιατρική κάλυψη είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένοι σε αυτή την απειλή» λέει ο Linskey.

Επιπλέον, δώστε ιδιαίτερη προσοχή σε μη εταιρικές διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και σε μη ασφαλείας ιστοσελίδες. Ένας πραγματικός διευθυντής προσλήψεων «δεν θα έρθει σε επαφή μαζί σας μέσω μιας διεύθυνσης gmail» λέει ο Linskey. Όσο για τις ιστοσελίδες, το FBI σημειώνει ότι πολλές ψεύτικες εταιρικές ιστοσελίδες ξεκινάνε με “http://” αντί για “https://”. Αλλά αυτό το κριτήριο δεν φτάνει, καθώς κάποιοι εγκληματίες επιλέγουν “https://” για να δίνουν στα υποψήφια θύματά τους μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας.

Τέλος, το FBI συμβουλεύει να «κάνετε μια διαδικτυακή έρευνα της εταιρείας που σας προσλαμβάνει χρησιμοποιώντας μόνο το όνομά της». Βάσει της εμπειρίας, «η ύπαρξη πολλαπλών ιστοσελίδων για την ίδια εταιρεία ίσως κρύβει κάτι κακόβουλο από πίσω».
Και εάν έχετε αμφιβολίες, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να πάρετε τηλέφωνο απευθείας την εταιρεία. Ζητήστε να μιλήσετε με αυτόν που θα σας κάνει τη συνέντευξη, απλώς και μόνο για να επιβεβαιώσετε το ραντεβού. Αν σας πουν ότι ο διευθυντής προσλήψεων δεν έχει τηλέφωνο ή αν μιλήσετε με αυτόν και σας πει ότι δεν σας γνωρίζει, τότε μάλλον γλιτώσατε από έναν μεγάλο μπελά.

(Άρθρο από ANNE FISHER - Fortune.com)

Σχόλια

FreeList.gr - Ελλάδα > Πωλούνται

FreeList.gr - Ελλάδα > Οχήματα

FreeList.gr - Ελλάδα > Ακίνητα

FreeList.gr - Ελλάδα > Εργασία

FreeList.gr - Ελλάδα > Μαθήματα

FreeList.gr - Ελλάδα > Υπηρεσίες

FreeList.gr - Ελλάδα > Κοινότητα

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

11 μύθοι στην αναζήτηση εργασίας - Τι κάνουμε λάθος όταν ψάχνουμε για δουλειά - FreeList.gr

Αγορές μέσω Ίντερνετ: Όποιος δημοσιεύει αγγελίες πώλησης στο διαδίκτυο δεν αποκτά αυτομάτως την ιδιότητα του «εμπορευόμενου»